0
0.00 lei
  • Un coș golcart

    Nu aveți niciun articol în coșul de cumpărături

Blog Details

5082 de cetățeni români au înaintat plângeri pe linie de GDPR

Conform raportului său pe 2020, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a primit, 5480 de plângeri, sesizări și notificări privind incidente de securitate, pe baza cărora au fost deschise 694 investigații.

Din partea cetățenilor români, ANSPDCP a primit 5082 de plângeri pe baza cărora s-au demarat doar 296 de investigații. După un simplu calcul matematic rezultă faptul că, în mai puțin de 6% din cazurile invocate de cetățenii nemulțumiți autoritatea a făcut investigații.

Un clasament al plângerilor făcute de către cetățenii români ar arăta cam în felul următor:

  • încălcarea drepturilor și a principiilor prevăzute de Regulamentul GDPR. Cele mai des întâlnite au fost încălcări ale dreptului de informare și acces la datele proprii cu caracter personal, dreptului persoanei vizate de a fi informată de către operatorul de date cu privire la prelucrarea acestor date, dreptului la ștergerea datelor personale („dreptul de a fi uitat”) etc;
  • dezvăluirea datelor cu caracter personal fără consimțământul persoanelor vizate;
  • prelucrarea imaginilor prin intermediul sistemelor de supraveghere video;
  • primirea de mesaje comerciale nesolicitate;
  •  încălcarea măsurilor de securitate și confidențialitate a prelucrărilor de date personale prin neadoptarea de către operatori a măsurilor tehnice și organizatorice adecvate privind asigurarea securității prelucrărilor;
  •  raportarea de date personale la Biroul de Credit.

Persoanele care au depus plângeri au mai sesizat și aspecte referitoare la lipsa măsurilor de securitate, inclusiv la nivelul website-urilor, precum și la publicarea/dezvăluirea datelor cu caracter personal în mediul on-line, în special pe rețelele sociale.

În urma investigațiilor, ANSPDCP a aplicat 29 de amenzi, în valoare totală de 892.115 lei (circa 180.000 euro) și 64 de avertismente și 65 de măsuri corective.

Leave your thought

Deschide Chat
Bună 👋
Cum te putem ajuta?