0
0.00 lei
  • Un coș golcart

    Nu aveți niciun articol în coșul de cumpărături

Blog Details

Amenzi în valoare totală de 19.000 de euro pentru nerespectarea GDPR

Nici nu s-a încheiat luna septembrie că deja Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrărilor de Date cu Caracter Personal (ANSPDCP) a finalizat mai multe investigații la mai mulți operatori de date cu caracter personal din diferite domenii de activitate.

Realmedia Network SA (imobiliare.ro) a fost sancționată cu 8.000 EURO pentru divulgarea neautorizată sau accesul neautorizat la următoarele date cu caracter personal: nume, prenume, număr de telefon, adresa de e-mail, adresa poștală, cod numeric personal, semnătura, copii ale cărților de identitate, inclusiv coduri de identificare, funcție/calitate, date bancare, informații incluse în extrase de carte funciară/schițe cadastrale, titluri de proprietate, imagini de profil ale utilizatorilor, ceea ce a condus la afectarea unui număr de 194.309  persoane fizice vizate.

Două unități bancare din România – Raiffeisen Bank și Banca Comercială Română – au fost de asemenea investigate de autoritate și sancționate cu câte 2.000 de EURO fiecare.

Raiffeisen Bank pentru transmiterea pe numere de telefon mobil a unor mesaje text tip SMS referitoare la transferurile unor sume de bani către anumite persoane, transferuri pe care cei care le-au reclamat nu le-au efectuat.

Banca Comercială Română  pentru transmiterea unor e-mailuri conținând datele cu caracter personal ale unor clienți către alți clienți.

O altă investigație de data aceasta la  Curtea Veche Publishing SRL s-a soldat cu o amendă a operatorului de date în valoare de 5.000 EURO pentru postarea pe un forum public a unui fișier care conținea baza de date a clienților operatorului din perioada 2019 – 2021, fapt care a condus la divulgarea neautorizată a anumitor date cu caracter personal, cum ar fi nume, prenume, număr de telefon, e-mail, parola sub formă criptată, adresa IP de pe care a fost creat contul de utilizator, ale unui număr de 10.739 clienți ai operatorului.

Marketing-ul este benefic pentru multe dintre companii dar trebuie făcut în formă legală și trebuie să se țină cont de drepturile persoanelor vizate așa cum sunt stipulate în Regulamentul UE 679/2016 privind protecția datelor cu caracter personal și libera circulație a acestora.

ANSPDCP a constatat că în cadrul Bitfactor SRL acest lucru nu a fost respectat și a aplicat o amendă în valoare de 2.000 de EURO pentru funcționarea defectuoasă a unei aplicații a operatorului care trimitea comunicări de marketing utilizatorilor site-ului acestuia, ceea ce a condus la încălcarea confidențialității datelor cu caracter personal a unui număr de 1.757 de persoane vizate, utilizatori ai site-ului operatorului.

Operatorii de date trebuie să acorde o atenție sporită spre protejarea datelor cu caracter personal pe care le prelucrează și să respecte obligațiile legale.

O implementare corectă a cerințelor legale – acțiune de prevenție – este mult mai ieftină decât asumarea unor amenzi, unor măsuri corective și a pierderii încrederii în fața altor operatori sau persoane vizate.

Sursa: https://www.dataprotection.ro/ – ANSPDCP

Leave your thought

Deschide Chat
Bună 👋
Cum te putem ajuta?